SMMA

Styreen-methyl-methacrylaat is een transparant copolymeer bestaande uit styreen eenheden, het monomeer van polystyreen, en methyl-methacrylaat eenheden, het monomeer van het eveneens transparante PMMA. In veel versies van SMMA is ook een rubber fase toegevoegd om het materiaal zeer taai te maken.

De rubber component is een acrylaat rubber, gedispergeerd in de SMMA matrix. Een gedispergeerde rubber fase maakt het materiaal meestal ondoorzichtig (zoals in ABS), maar in dit geval is door een slimme keuze van de verhouding van S en MMA eenheden de optische brekingsindex van de SMMA matrix gelijk gemaakt aan die van de rubber component, waardoor het licht ongestoord kan passeren. Slagvaste SMMA kan gebruikt worden als alternatief voor PC en andere transparante polymeren, hoewel de temperatuursbestendigheid lager is.

Specifieke eigenschappen
Dichtheid:

ca. 1.05g/cm3.

Mechanische eigenschappen:

Modulus rond 2 GPa, afhankelijk van de hoeveelheid rubber, sterkte rond 35 MPa. Hoge breukrek en hoge taaiheid in slagvaste blends met rubber. Puur SMMA heeft een hogere modulus en sterkte, maar veel lagere rek en taaiheid.

Thermische eigenschappen:

Tg ca. 100 °C, HDT rond 70 °C.

Chemische resistentie:

goede resistentie tegen sterilisatie met ethyleen- oxide en gamma straling. Iets betere resistentie tegen alcoholen en andere koolwaterstoffen dan ABS en PS.

Kleur/oppervlak
Kleurloos transparant met een hoge licht transmissie. Glanzend oppervlak en eenvoudig in te kleuren en te bedrukken.

Verwerking
Spuitgietbaar bij temperaturen tussen 190 °C en 240 °C.

Toepassingen
Consumenten artikelen: kleding hangers, speelgoed, spellen, slagvaste CD en DVD doosjes, water (filter) kannen, opbergdozen, computer apparatuur, keukengerei, kantoorartikelen, etc.
Verpakkingen: cosmetica verpakkingen
Medisch: medische apparatuur en verpakkingen
Detailhandel: verkoopdisplays

Bron: Promolding B.V.

Styreen-methyl-methacrylaat

Young's modulus 1900 MPa
Tensile strength 0 MPa
Elongation 2 %
Impact strength 256 J/m (Izo
Yield strength 30 MPa
Vicat 99 °C
Melting temperature 190-230 °C
Minimum service temperature -20 °C
Maximum service temperature 70 °C
Density 1050 kg/m3
Friction coefficient 0